29/07/2020
Ferie og solbriller!

Ikke glem beskyttelse i ferien —
hvert fjerde barn mangler solbriller i bilen!

Fellesferien er i gang, og aldri har vel så mange familier lagt ut på bilferie i Norge. En ny undersøkelse viser imidlertid at en fjerdedel av norske barn mangler solbeskyttelse i baksetet.

— Barns øyne er utsatt for skader selv om man sitter i bilen. Når vi voksne sitter og kjører er det lett å huske solbriller, for vi merker godt konsekvensene av å bli blendet over tid. Dessverre er det mange foreldre som glemmer at det samme gjelder for barna i baksetet. Husk at hvis du trenger solbriller selv, så trenger barna det også, sier daglig leder hos Mokki, Moshe Ohana.

Den nye undersøkelsen viser at norske foreldre generelt er flinke til å tenke på barnas øyehelse: Hele 9 av 10 har skaffet solbriller til barna. Men selv om de fleste har solbriller tilgjengelig, er det mange som glemmer å bruke dem i viktige situasjoner.

— Foreldre har de beste intensjoner, men det vi faktisk gjør er det viktige. Det hjelper ikke å kjøpe solbriller til barna hvis de ikke brukes. Barns øyne er ikke er fullt utviklet, derfor er det ekstra viktig å beskytte dem fra skader fra sola også.

Moshe Ohana

6 av 10 barn klager over sterkt sollys
Undersøkelsen avdekker at seks av ti foreldre med barn under 10 år har opplevd at barna klager over sterkt sollys.

— Dette er urovekkende funn som viser at mange barn har vært plaget. Det er også viktig å huske på at ikke alle barn klarer å uttrykke seg, og særlig gjelder dette de aller minste barna. Mange lar nok også være å ta på de minste solbriller i bilen fordi barnet fort tar dem av seg. Da bør man velge briller med strikk slik at de sitter godt på hodet og er vanskeligere å ta av, sier Ohana.

Stor mangel på kunnskap
Over halvparten av foreldrene i undersøkelsen er ikke klar over at barn er mer utsatt for skader fra sollys enn voksne, og kun 16 prosent vet at så mye som 80 prosent av soleksponeringen mot øyet skjer mens man er barn.
Det er også stor kunnskapsmangel om skadene sola kan forårsake. Bare 35% svarer vet at barn kan få solbrente øyne, og kun 25% vet at sola kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet.

— Vi håper å bidra til at flere får kunnskap om barns øyehelse og betydningen av å være nøye med solbrille-bruken i sommer. Det holder ikke å ha kjøpt inn solbriller om de blir liggende ubrukt i bagen, avslutter Ohana. Undersøkelsen er gjennomført i januar 2020 av YouGov på vegne av den norske brilleprodusenten Mokki.

Om Mokki
Mokki er en av Skandinavias ledende brilleleverandører, Selskapet ble etablert i 1987 og leverer briller via butikker og kjeder i flere land. I Norge er Mokki representert på over 400 utsalgssteder, blant andre hos Vitus apotek. Brillene designes i Oslo og produseres med de høyeste kvalitetskrav i håndplukkede fabrikker rundt om i verden.

News