29/07/2020
Polariserte solbriller og vann

Nær 1 av 3 barn mangler solbriller på sjøen

Mange tilbringer soldagene på vannet. Mens de aller fleste foreldre har sørget for solbriller til barna, viser en ny undersøkelse at mange barn ikke bruker dem i en av de aller viktigste situasjonene, nemlig når de er ute i båt.

— Vann reflekterer faktisk dobbelt så mye sollys som andre overflater, noe som gjør det ekstra viktig for både voksne og barn å bruke solbriller. Barns øyne er i tillegg ikke fullt utviklet og er derfor mer eksponert for skader fra sollys, sier daglig leder i Mokki, Moshe Ohana.

En ny undersøkelse viser at norske foreldre er flinke til å tenke på barnas
øyehelse: Hele 9 av 10 har skaffet solbriller til barna. Men selv om de fleste har solbriller tilgjengelig, er det mange som glemmer å bruke dem i viktige
situasjoner.

Mens nærmest alle husker å utstyre barna med solbriller på stranda (95 prosent), går det i glemmeboken for mange når de går ombord i båten. Nær 1 av 3 (30 prosent) svarer at barna ikke bruker solbriller når de er på sjøen.

— Det er vanskelig å si hva som gjør at foreldre husker solbrillene på stranda, men glemmer det når de drar på sjøen. En god huskeregel er at hvis du trenger solbriller selv, så trenger barna det også, sier Ohana.

6 av 10 barn klager over sterkt sollys
Undersøkelsen avdekker at seks av ti foreldre med barn under 10 år har opplevd at barna klager over sterkt sollys.

— Dette er urovekkende funn som viser at mange barn har vært plaget. Det er også viktig å huske på at ikke alle barn klarer å uttrykke seg, og særlig gjelder dette de aller minste barna. Når vi vet at små barn er ekstra utsatt for skader ved soleksponering, er det viktig å være ekstra påpasselig med å beskytte øynene deres i sola, sier Ohana.

Stor mangel på kunnskap
Undersøkelsen viser at under halvparten av norske foreldre er klar over at vann reflekterer dobbelt så mye sollys som andre overflater (49 prosent). Over halvparten er heller ikke klar over at barn er mer utsatt for skader fra sollys enn voksne, og kun 16 prosent vet at så mye som 80 prosent av soleksponeringen mot øyet skjer mens man er barn.

— Med Mokki Click & Change-kolleksjonen håper vi å bidra til at flere får kunnskap om barns øyehelse og betydningen av å være nøye med solbrille-bruken i sommer. Det holder ikke å ha kjøpt inn solbriller om de blir liggende ubrukt i bagen, avslutter Ohana. Undersøkelsen er gjennomført i januar 2020 av YouGov på vegne av den norske brilleprodusenten Mokki.

Om du ønsker å lære mer om solbriller til barn kan du lese mer her.

News